Karácsonyi ajándékötletek

Saját készítésű vagy elérhető áron vett karácsonyi ajándékok tárháza. Te mit ajánlasz?

Karácsonyi ajándék – saját készítésű naptár 2009, szeptember 24

Karácsonyi saját készítésű ajándékok közül nagyon ajánlom az egész éves naptárt, mivel egy naptár, akár egy falióra, szinte minden szobában jól jön, legyen az hálószoba, nappali, vagy akár szerelőműhely.

Saját készítésű naptár - gombok

Saját készítésű naptár – gombok

Fotók, képek keresése

Rengeteg fotó, képeslap, vicces skicc készül egy évben – még ha nem is hivatásos fotósok vagyunk, akkor is, ráadásul több százezret találhatunk a keresők segítségével (lehet ez google, yahoo, bing, OK.hu) a lényeg, hogy képkeresőkkel is kiegészíthetjük a saját fotórepertoárunkat. Itt érhető el pl. a google karácsonyi képkereső. Ha csak karácsonyi rajzokat szeretnénk látni, akkor szűkíthetjük a keresést csak karácsonyi rajzokra vagy akár karácsonyi mintákra is, sőt kereshetünk csak nagy piros karácsonyi fotókat is. A lényeg, hogy akármilyen képet is keresünk, villámgyorsan összejön egy adag 12 hónapra és már csak a naptári elrendezést kell hozzá kitalálni.

Ha egész éves naptárt készítünk karácsonyi ajándékba, akkor nem javasolt a naptárt telerakni karácsonyi motívumokkal, mivel év közben kicsit furcsán hat a karácsonyi képi világ, nem lesz karácsonyi hangulat. Inkább készítsünk olyan naptárt, amiben minden hónapban valami aktualitás van. Pl. az adott év baráti, családi eseményei, évfordulói, fesztiválok (pl. lehet a Sziget fesztivál vagy a Tavaszi fesztivál is, helyi vagy európai foci bajnokság, Borfesztivál, Olimpia, stb. – bármi, amit az ajándékozott szeret és már alig várja)

Kocka alakú naptár - saját készítésű ajándék

Kocka alakú naptár – saját készítésű ajándék

A turbó és némileg favágó módszer szerint egy kész naptár képeire egyszerűen ráragaszthatjuk a saját (karácsonyi) képeinket, kiegészítve a saját idézeteinkkel (legjobbak a baráti, családi idézetek, amik valóban személyessé és bensőségessé teszik az ajándék naptárt). Ha ezt a gyors és fájdalommentes módszert követjük, akkor a képek sarkait és mind a 4 oldalát jól ragasszuk le, mert év közben könnyen feljön a kép, és csúnya lesz az összhatás.

Az elegánsabb karácsonyi naptárhoz, használhatunk naptárkészítő szoftver programot, vagy photoshopot, word szövegszerkesztőt is, stb.. Kinyomtatjuk a karácsonyi havi naptárt, együtt a színes képekkel – fotóminőségben ez már nem is olyan olcsó naptár lesz!

A művészi megoldásban pedig a naptári napok és kockák is kézzel készülnek – na ez az igazán munkaigényes, de elszántaknak javasolt! :)

Ötletek:

Ötletem van egy csomó, ezekből egy jópárat még nem készítettem el, úgyhogy ha Ti esetleg elkészítetek, küldjetek be fotót (kiskaracsony [kukac] gmail [pont] com).

 

Retró naptár – retrospektív örömök

Na szóval, ami szerintem jó lenne, sok családtagnak, vagy barátnak, az az ajándékozott életkorának megfelelő retrógyűjtemény.

Retró naptár karácsonyi ajándékba

Ha mondjuk 1972-1977 között született, akkor lehet pl. monchichi, traubisoda, Boney-M, C64, kazettás magnó, B Tóth László, régi kék buszjegy, stb. akkor azokról kép, és hozzá frappáns felirat. A lényeg, hogy neki retrónak tűnjön.

Kedvenc hobbikhoz kapcsolódó fotók – ez eléggé adja magát, pl.

 • horgász mániásnak világrekordos horgászok vagy horgászviccek, kalandok, stb. (hazai horgászesemények, és fontos horgászdátumok kerülhetnek a naptári napokhoz)
 • gördeszkásnak legendás deszkások, játékok, stb. (a naptárba a gördeszkások nemzetközi versenyének időontja, vagy egyéb deszkás dátum)
 • Máté Péter vagy Humphrey Bogart vagy Sissi rajongóknak a sztárról fotók, anekdoták, és persze dalszöveg részletek – (a naptárban pedig a híresség egy-két ünnepi napja)

Zöld mix naptár – újrahasznosítva

Zöld avagy  recycled naptár, mert a lényege, hogy egy csomó korábbi kütyü, emlék kerül bele – mintha valami üzenet lenne a múltból a mába nézve, csak a naptárba építve. Pl. lehet montázs egy használt CD-ből (lehet rá írni idézetet vagy képet ragasztani), régi bakelit hanglemez, kiszuperált régi társasjáték egy darabja, háromszögsajt papírdarabkák, Túró Rudi túrórudis papírokból, egy egész évi lejárt BKV bérlet, vagy az egész éves fesztivál és koncertbelépő, stb.  Ezek általában akkor nyerik el újra értelmüket, ha csak háttérként szolgálnak – hátteréül a közös fotóknak, emlékeknek. Amint a kockás naptáron is látszik, készíthetünk naptárt kopott rubik kockára is, de akár egy bögre is szolgálhat naptárként!

Vagyis maga a naptári hordozóanyag is lehet újrahasznosított vagy kevésbé szokványos hétköznapi tárgy (textil, kerámia, römikártya, ahogy jön!)

Fontos még, hogy arra figyeljünk, hogy legyen tematikus vagy színharmónia az egyes hónapok között. És persze hogy, ne foglaljon túl sok helyet (tényleg fel lehessen tenni a falra, vagy a laptop mellé tenni).

“Hasznos naptár” – Minden napra tanmese

A hasznos naptár az nemcsak esztétikus, és nemcsak hasznos, mert a napokat mutatja, hanem valami egyéb memorizálható vagy informatív tartalma is van – nem annyira az emlékekre épít, hanem inkább valami hasznos tudnivalóra.

Klasszikus a receptes naptár, pl. de lehet nyelvtanulós naptár is (pl. angol nyelvű graffitik két nyelven, vagy német párbeszédek képpel illusztrálva, vagy spanyol közmondások, stb.). Ezt szerintem annak jó adni, aki tényleg szeret valamit tanulni és nem szenved vele (különben a végén még az ágy alá dugja a naptárt is).

Kalendárium képek forrása:

gombos: http://iheartlinen.typepad.com

kockás: http://www.barbaramilman.com

Reklámok
 

3 Responses to “Karácsonyi ajándék – saját készítésű naptár”

 1. Klaudia Says:

  Kérek szépen egy 2010-es naptárat karácsonyig amin saját fényképek legyenek rajta!

 2. reevi Says:

  ezek nagyon jóók! és jó cikk!

 3. Patrícia Says:

  Kérnék egy naptárat!:2010-et!Ki hisz a világ végében?2012?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s